25 november - RADIO 538 in actie voor de Voedselbank

Radio 538 voert actie voor de voedselbanken in Nederland. Om te kijken hoe de voedselbank precies werkt kwam DJ Frank Dane met zijn team deze week in Utrecht een dagje meehelpen.

Coördinator Ingrid Verkerk zorgde voor een warm welkom en legt uit dat de voedselbank noodhulp biedt aan mensen die het moeilijk hebben. Vervolgens werden Frank en zijn team direct aan het werk. Driehonderd voedselpakketten inpakken gaat niet vanzelf, daar moet hard voor gewerkt worden…

Klik hier voor de video! 

Voor de vrijwilligers was het een feestje om 538 over de vloer te hebben. En voor de deelnemers van de voedselbank wordt het hopelijk nog een veel groter feest. Radio 538 zamelt de komende tijd geld in voor voedselpakketten. Luisteraars kunnen geld doneren of een actie starten.

Meer informatie over deze actie is te vinden op www.538.nl/missie-538/

18 november - Voedselbank Utrecht te gast bij Bingo FM

Waarom bestaat de voedselbank eigenlijk? En hoe werkt de voedselbank in Utrecht? Afgelopen maandagavond ging het in het programma ‘Utrecht Sociaal’ van Bingo FM over deze en andere vragen. Terugluisteren kan hier:

https://www.bingofm.nl/gemist/uitzending/bingofm/utrecht-sociaal/20201116-2000/

14 november - Definitieve oplossing Voedselbank Ondiep

De voedselbank in Ondiep is de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws geweest. Het uitgiftepunt onder leiding van Utrechter Jan Zwarts dreigde een paar keer te moeten sluiten vanwege een aflopend huurcontract. Nu is er een definitieve oplossing gevonden. Uitgifte gebeurt voortaan in een buurthuis en de organisatie achter voedselbank Ondiep gaat integreren bij het centrale magazijn van Voedselbank Utrecht. De krachten worden gebundeld.

 De voedselbank in Ondiep heeft een rijke geschiedenis. Via Stichting Mohuka zorgden de vrijwilligers voor het verwerven en uitdelen van voedsel voor veel Utrechters binnen en buiten Ondiep. Het bleek echter steeds weer lastig om geschikte huisvesting voor deze activiteiten te regelen. Bovendien maakte het ontstaan van de stadsbrede Stichting Voedselbank Utrecht in 2017 het nodig dat inzameling en communicatie gecoördineerd wordt met andere voedselbanken in de stad.

De afgelopen tijd werkten de Stichting Voedselbank Utrecht, de gemeente Utrecht en uitgiftepunt Ondiep aan een oplossing voor de lange termijn. Voorop staat dat er gewoon voedselpakketten uitgedeeld blijven worden in Ondiep. Dat gebeurt per 1 januari 2021 in Buurtcentrum Uithoek op de 2e Daalsedijk. Door commitment van de gemeente kan uitgifte op de lange termijn plaatsvinden, zonder dreigement van opgezegde huurcontracten.

Wat betreft de achterliggende organisatie worden de krachten gebundeld met het al bestaande centrale magazijn van de Voedselbank Utrecht. De opslag van Ondiep verhuist naar een magazijn naast het huidige pand aan de Arkansasdreef in Overvecht. Daar integreren de organisaties komend jaar tot één opslag- en inzamelingspunt voor de hele stad.

Voor de toekomst betekent dit meer slagkracht voor de Voedselbank Utrecht. En dat is hard nodig gezien de verwachtingen over het aantal deelnemers. Door corona en betere bekendheid onder de doelgroep zal het aantal deelnemers in Utrecht waarschijnlijk groeien.

13 oktober - Gift van Baaren Stichting voor vers voedsel

De Voedselbank Utrecht kan alle hulp gebruiken. Dat is voor de Van Baaren Stichting geen verrassing, de stichting ondersteunt de Voedselbank in Utrecht al enige jaren. Recent deed de stichting dat met een gift van 7.500 euro. Hier koopt de Voedselbank Utrecht vers voedsel van voor haar deelnemers.

Het aanbod aan voedsel is recent erg wisselend. Dat geldt helemaal voor het aanbod van vers voedsel. Om haar deelnemers elke week te kunnen voorzien van gezond eten is de Voedselbank Utrecht daarom begonnen met het inkopen van verse producten. Dit gebeurt direct bij boeren en tuinders uit de omgeving Utrecht, zonder tussenkomst van retailers. Zo krijgt de Voedselbank verse producten tegen een goede prijs en steunt ze tegelijk de lokale economie.

De gift van de Van Baaren Stichting maakt het mogelijk om een grote hoeveelheid vers voedsel te kopen. Het gaat daarbij om diverse groenten, aardappelen en eieren. Dit zijn producten die de deelnemers elke week goed kunnen gebruiken. Deelnemers worden door dit aanbod minder afhankelijk van het wisselend aanbod vanuit marktpartijen.

Giften als die van de Van Baaren Stichting maken het mogelijk om de versinkoop in stand te houden. Dat is belangrijk, want de Voedselbank Utrecht stelt wekelijks bijna 600 voedselpakketten samen voor ongeveer 1400 Utrechters. Behalve giften is de Voedselbank ook afhankelijk van inzamelingen en restpartijen. Iedereen die daaraan bij kan dragen is meer dan welkom.

28 september 2020 - Overvecht krijgt tweede voedselbank

Vanwege het grote aantal deelnemers heeft de Voedselbank Utrecht een tweede uitgiftepunt geopend in de wijk Overvecht. Tot voor kort gingen de bijna 130 gezinnen allemaal naar locatie Burezina op de Jeanne d’Arcdreef. Sinds 28 september kan ongeveer de helft van deze groep mensen naar een nieuwe locatie. Deze zit in buurthuis De Boog op de Gambiadreef. Hierdoor is er op beide locaties meer ruimte en aandacht voor de deelnemers.

Volgens Claudia Hermelijn, coördinator van het nieuwe uitgiftepunt, was de start op 28 september uitdagend. “Is de boodschap goed overgekomen bij de deelnemers dat ze op maandag in plaats van op donderdag hun voedselpakket op kunnen halen? En lukt het ons om met een nieuwe groep vrijwilligers, op anderhalve meter afstand, alles te regelen?” Volgens haar is het uiteindelijk allemaal goed gekomen. Hoewel het even wennen is voor deelnemers en voor vrijwilligers, zijn veel mensen blij dat de voedselbank nu dichterbij is. “En bovendien hebben we een superteam vrijwilligers”, zegt Hermelijn erbij. En zo is het!

De uitgifte op de nieuwe locatie De Boog is op maandagen van 11:30 tot 14:00 uur. De oude locatie Burezina geeft uit op donderdagen tussen 14:00 en 15:30 uur. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!

23 juli 2020 - Inzamelingsactie AH op 29 augustus

Beste vrijwilligers en vrienden van Voedselbank Utrecht,

Zaterdag 29 augustus vindt een inzamelingsactie plaats voor Voedselbank Utrecht bij diverse AH filialen in Utrecht. Voor deze actie hebben we veel vrijwilligers nodig! Aan jou de vraag of je het leuk vindt om ons te helpen!

Bovendien vragen we je of je in jouw netwerk van vrienden, kennissen, collega’s, buren, team en/of kerkgenoten en dergelijke kunt kijken of je anderen kunt enthousiasmeren om hieraan mee te doen? Je kunt je natuurlijk ook opgeven met meerdere mensen en samen een Albert Heijn een dag(deel) bemannen!

Dus vraag svp rond en stuur deze oproep door! Voor degenen die het concept nog niet kennen; de actie in het kort: Alle deelnemende Albert Heijn filialen gaan, indien zij hiervoor ruimte hebben, weer een speciaal schap/ plek inrichten met producten voor de Voedselbank. Wij hebben van tevoren met AH afgesproken welke producten geschikt zijn. De AH kondigt deze actie van tevoren aan via posters, maar er zullen op de actiedag vrijwilligers bij het schap/ in de winkel nodig zijn om winkelende mensen aan te spreken en iets te kunnen vertellen over de Voedselbank. Mensen kunnen één of een aantal producten kopen en afrekenen bij hun eigen boodschappen. Achter de kassa’s staan vrijwilligers die vervolgens de producten in ontvangst nemen en de mensen bedanken.

De opzet is dat we de zaterdag splitsen in 2 shifts, de ochtend (10:00-14:00) en de middag (14:00-18:00). Vrijwilligers kunnen zich voor een ochtend- of middag shift opgeven. Maar ook voor de hele dag; graag zelfs! Mocht een ochtend- of middagshift echter te lang voor je zijn, dan kun je dat bij de aanmelding vermelden en een kortere tijdspanne opgeven. Verdere informatie volgt na aanmelding en ter plaatse. Na aanmelding willen wij graag het volgende weten:

 • Heb je een 1e en 2e voorkeur voor een AH filiaal?
 • Welk dagdeel heeft je voorkeur? Ochtend / middag / hele dag
 • Wil of kan je als 1e aanspreekpunt voor de AH fungeren op de dag zelf?

Aanmeldingen graag via de volgende link. Mocht je vragen hebben, mail naar h.denie@voedselbankutrecht.nl of bel ons.

1 juni 2020 - Uitgifte vers voedsel mogelijk door gift Malakkastraat 6

UTRECHT 1 juni 2020 – Voedselbank Utrecht heeft een forse gift ontvangen van Stimuleringsfonds Malakkastraat 6. Dit fonds is in het leven geroepen door Stichting Portes Beheer uit Lombok en keert geld uit aan initiatieven die het welzijn van Utrechters vergroten. Dit keer viel de eer te beurt aan de voedselbank. Goed nieuws, want daarmee kan Voedselbank Utrecht haar voedselpakketten voorlopig van verse producten blijven voorzien.

 Voedselbank Utrecht merkt sinds de coronacrisis een terugval in het aanbod van vers voedsel. Eerder kwam er redelijk wat vers voedsel binnen via verschillende supermarktketens, maar die hebben door de sluiting van de horeca te maken met ontregelde distributiestromen. Tegelijkertijd ziet Voedselbank Utrecht het aantal aanvragen in voedselpakketten toenemen. Sinds de coronacrisis zitten er meer mensen in financiële nood en dat is zichtbaar in het aantal aanvragen.

Door een aantal gulle gevers kon Voedselbank Utrecht de afgelopen tijd een samenwerking aangaan met Local2Local, een initiatief dat versproducten levert van boeren uit de omgeving van Utrecht. Zo lukt het om de voedselpakketten toch met verse producten te blijven vullen. De gulle gift van het stimuleringsfonds Malakkastraat 6 maakt het mogelijk om de samenwerking met Local2local een aantal weken te continueren. Dat is nodig, want de versaanvoer vanuit supermarkten zal naar verwachting niet snel weer op het oude niveau zitten.

10 januari 2020 - Verhuizing uitgiftepunt Kanaleneiland

WE GAAN VERHUIZEN!!!

Vanaf woensdag  15 januari is de uitgifte vanuit BuurtThuis Kanaleneiland. Adres: Livingstonelaan 1350

LET OP !!! Uitgiftetijd:  van 13:30 tot 14:30 uur

2 november 2019 - Vrijwilligersfeest was een groot succes!

Op zaterdag 2 november hebben we al onze vrijwilligers in het zonnetje gezet met een schitterend feest. Met een pubquiz, lekker eten en genoeg drankjes was er niets te kort. Het was erg druk en heel gezellig om elkaar in een ontspannen sfeer te feesten. Samen hebben we er een geweldig feest van gemaakt.

We willen speciaal onze sponsoren bedanken die dit feest mogelijk hebben gemaakt. Dank zij hen, hebben we een mooie avond gehad.

 • Vergadercentrum Vredenburg
 • Van Rooijen Catering
 • Restaurant de Branding
 • Slagerij van Loo
 • FC Utrecht
 • Punt Makelaars
 • Banketbakkerij Theo Blom
 • Let it Happen
 • Fedor van Rossem
 • Krijnen Wealth of Flowers Vianen
 • Brood by Alex
 • Brinkman Groothandel

Ook niet te vergeten zijn de vrijwilligers die ons feest hebben georganiseerd. Net als de Voedselbank draaide het feest ook op vrijwilligers. Heel erg bedankt allemaal!

Als laatste willen we namens het bestuur specifiek Ingrid bedanken. Ze is niet alleen de drijvende kracht achter dit fantastische feest geweest maar ook een drijvende kracht bij de Voedselbank in Utrecht. Met haar energie en passie maakt ze overal een prachtig succes van!

19 september 2019 - Overlijden Jan Berg

Met groot verdriet hebben we vernomen dat Jan Berg is overleden. Jan is coordinator op het uitgiftepunt van Zuilen geweest en heeft daarin een belangrijke bijdrage geleverd. We wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte in deze moeilijke periode.

12 augustus 2019 - Activiteitenochtend bij de Fabrique

Maandag 12 augustus organiseerde de Kart Fabrique in samenwerking met sponsoren een volledig verzorgde ochtend voor gezinnen van de Voedselbank.

De genodigde gezinnen uit Ondiep, Overvecht, Leidsche Rijn en Lombok mochten de hele ochtend onbeperkt gebruik maken van alle activiteiten die de Kart Fabrique te bieden heeft. Karten, Lasergamen en Prison Island. Daarnaast werd iedereen behoorlijk in de watten gelegd, donuts bij ontvangst en een heerlijke lunch werd aangeboden.

Ook de medewerkers van de Kart Fabrique hebben zich deze ochtend vrijwillig ingezet!

Bedankt Kart Fabrique en sponsoren!! De gezinnen hebben genoten!

Smolders – Next Kitchen – De Groot – Schulp – Sligro – Ferry Quick

16 april 2019 - De Cultuurpas is beschikbaar!

De nieuwe Cultuurpassen zijn beschikbaar! Deze nieuwe Cultuurpassen zijn geldig t/m juli 2020. Hiermee kan je gratis naar een voorstelling in het theater, live muziek, een museum en nog veel meer!

Wil je meer weten? Kijk dan op de speciale pagina over de Cultuurpas. Klik hier!

29 november 2018 - Sinterklaasfeest

Kan Sinterklaas eigenlijk bowlen?

Zaterdagochtend 1 december hebben 26 kinderen samen met hun vader of moeder een leuk uitje! Zij gaan namelijk naar Mitland Bowling!

Mitland organiseert, in samenwerking met de overige ondernemers uit de Voorveldsepolder, een Sinterklaasfeestje voor deze kinderen. En naast het ontmoeten van de Sint en zijn pieten kan een potje bowlen natuurlijk niet ontbreken!

Wij zijn benieuwd wie als eerste een “strike” gooit!

2 november 2018 - Verhuizing Voedselbank Zuilen
Op 2 november aanstaande zult u voor het laatst op de huidige locatie uw voedselpakket kunnen ophalen. Aangezien de eigenaar van het pand, de kerk en dus ook de ruimte van de uitgifte wil verbouwen, is het niet langer mogelijk om gebruik te maken van deze locatie.

Wij zullen tussen 3 en 8 november de spullen van de voedselbank verhuizen naar een nieuwe locatie vlakbij winkelcentrum Rokade en bibliotheek Zuilen. Het nieuwe adres van Voedselbank Zuilen zal per 9 november zijn: Daelwijcklaan 3, 3554 HJ te Utrecht

30 oktober 2018 - Overlijden Dik Lindhout
Bedroefd hebben wij kennis genomen van het overlijden van Dik Lindhout, partner van de coördinator van uitgiftepunt Kanaleneiland, Tosca Boer.
 
De begrafenis zal donderdag 1 november plaatsvinden om 13:00 uur op de algemene begraafplaats van Daelwijck, Floridadreef 1 (Overvecht). Na afloop is er gelegenheid tot condoleren.
 
Ons medeleven gaat uit naar Tosca, familie en geliefden. Wij wensen hen veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
8 juli 2018 - Evenement Cars for Charity

Zondag aanstaande is het jaarlijkse Cars for Charity-event. De Stichting Cars for Charity organiseert evenementen waarmee ze goederen (boodschappen) ophalen voor de minderbeelden in de samenleving. Elk jaar is er een autoshow met een verkiezing van de mooiste auto. De opbrengst van dit event gaat naar de voedselbank Utrecht. Ook worden alle deelnemers gevraagd om zoveel mogelijk houdbare producten mee te nemen om aan de voedselbank te schenken. Voedselbank Utrecht is hier natuurlijk erg blij mee en is zondag de hele dag aanwezig.

Het evenement is gratis toegankelijk.

Wanneer:
8 Juli 2018

Openingstijden:
van 10.00 tot 17.00 uur

Plaats:
Autogrill De Meern
Meerndijk 59
3454 HP Utrecht

Zie ook www.cars4charity.nl

30 juni 2018 - Nieuw centraal magazijn

Op zaterdagmiddag 30 juni opende burgemeester Jan van Zanen het nieuwe magazijn van de voedselbank Utrecht. Het oude magazijn van Voedselbank Utrecht werd te klein. In het nieuwe centraal magazijn in Overvecht is veel meer opslagruimte. De opening werd gevierd met een barbecue voor de meer dan 100 vrijwilligers van de voedselbank.

Voedselbank Utrecht deelt elke week zo’n 500 voedselpakketten uit in Utrecht. Dat gebeurt op verschillende plekken in de stad. Het meeste voedsel uit die pakketten komt uit het centraal magazijn van Voedselbank Utrecht. Dat was tot voor kort gevestigd aan de Kanaalweg. Door ruimtegebrek en nieuwe ontwikkelingsplannen werd het noodzakelijk een ander pand te zoeken. Dat is nu gevonden aan de Arkansasdreef in Overvecht. In dit nieuwe magazijn is dagelijks een handvol vrijwilligers bezig met het sorteren en distribueren van voedsel en levensmiddelen. Die worden vervolgens getransporteerd naar een van de negen uitgiftepunten, waar ze door vele vrijwilligers worden uitgedeeld aan de deelnemers van de voedselbank.

Jaarlijks zet het bestuur van Voedselbank Utrecht al deze vrijwilligers in het zonnetje. Dit jaar zal dat worden gecombineerd met de opening van het nieuwe magazijn. Na toespraken van burgemeester Jan van Zanen en voorzitter Jaap van de Meent werd het pand feestelijk geopend en is er gebarbecued.

Het nieuwe adres van het centrale magazijn Voedselbank Utrecht is:

Arkansasdreef 32G | 3565 AR | Utrecht